Apie mus

Baristokrat Places Logo

Baristokrat Places

Prieš pradedant plačiau apie Baristokrat Places, šiek tiek sugrįžkime atgal. Su kavos pasauliu pažintį pradėjau 2013 metais. Iš pradžių eidavau daug kur tiesiog ragauti. Norėjau daugiau sužinoti apie kavą, apie jos gaminimo kultūrą, paragauti skirtingų kavos pupelių, įvairių gamintojų, paruoštos skirtingų žmonių su vis kitokia įranga. Viskas buvo įdomu. Mane kažkada seniau kolegos vadindavo klaustuku, nes daug klausinėdavau. O aš vis noriu suprasti, perprasti, žinoti kiek galima daugiau, toks knyslys esu.

TAČIAU po daug nusivylimų, daug siaubingų kavos puodelių, nenuplautų pieno steamer‘ių, šlykštaus vandens dėl nedaromos regeneracijos minkštikliui ar filtro kasetės nekeitimo, nevalomų kavos ragelių po pagaminimo, nevalomos ir neprižiūrimos kavos gaminimo įrangos, pigiausio pieno ir kavos pupelių, pavargus nuo požiūrio „mažiausia kaina ir marketinginis palaikymas“ ir „mes juk ne kavos vieta“, nusprendžiau, kad geriau kavos išvis negerti, nei gerti šlykščią, nešvarią, karčią kaip nuodėgulis, su šieno, plastiko, medikamentų ar medienos skoniu. Net šiurpas nukrato prisiminus kai kuriuos ragavimus. Todėl šiandien užėjęs į kavines, galiu greitai įvertinti, ar ten yra SAUGU užsisakyti kavos. O pamatęs įrangą, priežiūrą, bendrą tvarką, kavos pupelių prekės ženklą jau maždaug žinau ko tikėtis iš kavos puodelio.

Bendraujant manęs dažnai paklausia: „O kur rekomenduotum gerti kavą?“ Mano atsakymas kol kas įprastai toks pats, turiu keletą mėgstamų vietų, kur žinau, kad dažniausiai ragausiu  mano supratimu puikias kavas.  Nors aišku visko pasitaiko, nes galutinis rezultatas puodelyje nuo daug ko priklauso. Tuo pačiu visada paaiškinu, kad tai vietos, kur yra skaniausiai MANO SKONIUI pagaminta kava. Šitą reikia pabrėžti, nes nebūtinai suvokimas apie tai, kas yra skanu, sutampa.

Taigi dėl tokių skirtingų patirčių,  mano nuostabiajai karalienei kilo idėja – vertinti kavines ir jų gaminamą kavą bei pasidalinti savo įspūdžiais su platesne auditorija. Man labai patiko, todėl sugalvojome pavadinimą „Baristokrat Places“ ir pradėjome. Galbūt kažką išgelbėsime nuo siaubingos kavos ir nusivylimo.

VERTINIMAS

Viskas vyksta paprastai: atsižvelgiant į tai, jog espreso ir pieno putos pagaminimas yra pagrindas visų gėrimų (šlykštuolį espresą nebūtinai paslėps didelis kiekis pieno, cukraus bei priedų), kavinėse įvertiname espreso ir kapučino bei tokius bendrus dalykus, kaip tvarka, įranga, barista įgūdžiai.

ESPRESSO

Atsižvelgiame į šiuos dalykus: pristatymą ir jo atitikimą; temperatūrą; švarumą; saldumą; rūgštumą ir jo intensyvumą; tekstūrą ir jos intensyvumą; kartumą ir jo intensyvumą; kavos putelę (crema“); bendrą balansą. Tuomet reziumuojame viską ir įvertiname espresą.

CAPUCCINO

Kreipiame dėmesį į šiuos dalykus: bendrą vaizdą; kavos intensyvumą gėrime; pieno putos kiekį, kokybę; saldumą; kartumą ir jo intensyvumą; ar tinkamas puodelis kapučinui; tekstūrą. Apibendrinus šiuos dalykus įvertiname kapučiną.

Tuo pačiu, mes surašome galimas rekomendacijas kavinei, pastabas ir komentarus.

komanda

Aš esu Donatas ir dirbu su kava kaip jau minėjau anksčiau nuo 2013 metų. Iš pradžių dirbau kaip pardavimo vadybininkas, dariau kavos degustacijas, įvairius mokymus, vizitus pas klientus. Todėl per 3 metus teko dirbti su labai daug skirtingų kavos įrenginių, taip pat aplankiau daug kavą gaminančių vietų, pamačiau jas iš vidaus, visus ypatumus, trūkumus ir privalumus. 2017 m. padėjau atidaryti kavinę, kurioje pats dirbau po 20 val./d., tad mano patirtis yra įvairi.

Antras žmogus, kuris man labai daug padeda, dalyvauja apžvalgose, ragavimuose ir vertinimuose yra slaptas. Galiu tik tiek pasakyti, kad šis žmogus taip pat nusimano apie kavą, jos ruošimą bei turi išlavintą skonį.

Pabaigai

Norisi padėkoti visiems tiems, kurie anksčiau paminėtų baisybių neturi ir dirba pagirtinai. AČIŪ JUMS! Jūs esate išskirtiniai, unikalūs, Jūsų yra mažuma – vos 5% iš visų kavą gaminančių rinkoje.

Tad kviečiu kartu atrasti tokias vietas ir patirti skanių nuotykių kavos pasaulyje drauge! Nuorodą į Baristokrat Places apžvalgas rasite ČIA.

Iki pasimatymo prie kavos puodelio,

Donatas Baristokratas

 

P.S. Keli vaizdai iš asmeninio archyvo, iliustruojantys dažną realybę kavą gaminančiose įstaigose:

Baristokrat Places
Baristokrat Places
Donatas Baristokratas
Donatas Baristokratas
Aukščiausios kokybės kava! Nuodėguliai, defektai, šlykšti kava.
„Mūsų kavos pupelės yra aukščiausios kokybės, šviežiai paskrudintos Lietuvoje! 100% arabika!“
Neprižiūrima įranga, išsikvėpusios kavos pupelės ir kava.
„Kava gaminama iš šviežiai malamų kavos pupelių!“ – nors sumalta bunkeryje ilsisi kartais ir kelias savaites.
Išsikvėpusi kava.
„Kava gaminama iš šviežiai malamų kavos pupelių!“ – nors sumalta bunkeryje ilsisi kartais ir kelias savaites.
Neplautas garo steamer'is.
Garų kranelis taip apaugęs pieno likučiais, kad nebereikia jo plauti.
Pelėsis prie kavos kanalo.
Tie balti dalykai dešiniame viršutiniame kampe yra tiesiog kavos pelėsis, bet juk tai neturi įtakos kavos kokybei.
Išardyta kavos grupė ir nešvarumai joje.
Tai aišku, kad plauname kavos aparatą! (išardyta kavos aparato grupė)
Neplautas kavos ragelis.
Tai aišku, kad plauname kavos aparatą! (neplautas kavos ragelis)
Nešvarumai iš vandens boilerio ir susilydęs kaitinimo elementas.
„Ai, kam tas filtras! Turim minkštiklį ir viskas mums gerai. Kada regeneraciją darėme? Ką tokią?“ (kavos aparato remontas išsilydžius kaitinimo elementui dėl apnašų vandens boileryje)
Nešvarumai iš vandens boilerio ir susilydęs kaitinimo elementas.
„Ai, kam tas filtras! Turim minkštiklį ir viskas mums gerai. Kada regeneraciją darėme? Ką tokią?“ (kavos aparato remontas išsilydžius kaitinimo elementui dėl apnašų vandens boileryje)
Kavos pupelių defektai
Defektai, defektai, defektai.